Stoottanden en een argonaut

Argonauta nodosa Lightfoot, 1786, vrouwelijk dier met schelp; in 2008 gevangen voor de kust van Argentinie op circa 300 meter diepte; uit mijn collectie, de foto is voor publicatie bewerkt door Jaap van Leeuwen

Deze maand (december 2011) verscheen in Straatgras, uitgave van het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam, een artikel van Hans Post en mij over een korte maar vruchtbare verzameltrip naar het eiland Sardinië.

Hans en ik vlogen naar Alghero in het noorden van het eiland en daar was het gelijk raak: we vonden de schelp van een argonaut Argonauta argo Linnaeus, 1758. We zagen die schelp voor het eerst, terwijl we toch samen wel een kleine 65 jaar de stranden van de aardbol afzoeken. Op een steenworp van het vliegveld is een fraai strand, waar veel verse stoottanden Antalis vulgaris (Da Costa 1778) aanspoelen, maar in de Pleistocene zandsteenrotsen die vrijkomen in de vloedlijn vonden ook fossiele schelpen, dat lijkt een koudere fauna te zijn, met schelpen (Glycymeris, Acanthocardia) die fauna deed ons sterk denken aan Bretagne. Daarin vonden we ook fossiele stoottanden, die mij sterk doen denken aan Antalis novemcostata (Lamarck, 1818). Lees het hele verhaal in  Straatgras_nummer_5_2011_Schelpen_verzamelen_op_Sardinie.

Fossiele stoottand Antalis cf. vulgaris in situ in de zandsteenrosten bij Alghero (foto Hans Post)

Dit bericht werd geplaatst in Fossils, Marine biology, Mollusca, Natural history, Scaphopods, Travel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s