Close encounter

Gemone Zeehond (Phoca vitulina Linnaeus, 1758)

Gewone Zeehond (Phoca vitulina Linnaeus, 1758)

Zaterdag 19 januari 2013. Na een periode van verbazend somber, maar ook zacht weer, is de winter ingevallen in Nederland, het is -3 graden Celsius en de harde noordoosten wind brengt de gevoelstemperatuur op min tien. Vandaag valt het laagwater rond de middag (verlaging 132 cm) en ik besluit af te reizen naar Hoek van Holland om te kijken of de Patella populatie op de pier stand weet te houden in sneeuw en ijs. Aangekomen bij de radartoren veel meeuwen en een mooie groep smienten Anas penelope Linnaeus, 1758.

smienten bij de radartoren van Hoek van Holland

smienten bij de radartoren van Hoek van Holland

Het strand is tot aan de vloedlijn met sneeuw bedekt in de getijdenzone liggen gruisbanken met het bekende tepelhorentjesgruis, weinig malacologische verrassingen, wel veel verse fuikhorens, Nassarius reticulatus (Linnaeus, 1758).

Fuikhoren (Nassarius reticulatus)

Fuikhoren (Nassarius reticulatus)

Tepelhorentjesgruis

Tepelhorentjesgruis

Vervolgens de betonblokken aan de voet van de pier bestudeerd, Volop schaalhorens Patella vulgata Linnaeus, 1758.

In de vloedlijn of de gruisbanken vind ik er geen enkele dood, dus blijkbaar vormt deze koude periode geen bedreiging voor de populatie. Omdat er verder weinig te beleven valt besluit ik de wandeling voort te zetten naar het noorden, tot aan de strandtenten Jan Patat I en II. Het strandbeeld is opmerkelijk kaal hier en daar een verdwaalde klep van een otterschelp (Lutraria lutraria Linnaeus, 1758) en wat grote cardiums, zoals de gedoornde hartschelp (Acanthocardia echinata Linnaeus, 1758).

Gedoornde hartschelp (Acanthocardia echinata)

Gedoornde hartschelp (Acanthocardia echinata)

Aangekomen bij Jan Patat besluit ik terug te lopen daar er vrijwel geen aanspoeling ligt, doch dan zie ik plotseling een zeehond (Phoca vitulina Linnaeus, 1758) opduiken, vlak onder de kust, op misschien vijftig meter afstand. Het dier is heel nieuwsgierig en zwemt nog dichterbij, prachtig! De eerste keer in veertig jaar dat ik dit strand bezoek en dat ik hier überhaupt een zeehond zie, ik ken ze van de Wadden en Zeeland, maar niet van hier. Uiteindelijk blijft de zeehond met me op zwemmen zeker twintig minuten.

Zeehond (Phoca vitulina)

Zeehond (Phoca vitulina)

close encounter

close encounter

Later zie ik er nog drie, maar ver uit de kust, ver buiten het bereik van mijn camera. Op de terugweg nog even een broodje Hollandse garnalen van het Vispaleis opgepeuzeld onder het toeziend oog van een zestal huiskraaien (Corvus splendens Vieillot, 1817) en terugkijkend op een bijzondere ontmoeting op het ijskoude strand van Hoek van Holland.

Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s