Purperslakken populatie herstelt zich razendsnel bij Gorishoek

De Purperslak - Nucella lapillus

De Purperslak – Nucella lapillus

Hoewel de verlaging bij eb in de zomer lager is dan in andere seizoenen besloten we toch een inventarisatie van Gorishoek hartje zomer uit te voeren.

Zaterdag 17 augustus valt het lage water laat in de middag, 18.35 uur met een verlaging van -126 cm. Het weer is prima; halfbewolkt met een zwakke zuidwesten wind (2-3 Bft) en een aangename 21°C. Een uur voor laag water verzamelen Rob Vink, Dennis Nieweg, Olaf en Jordy van der Beek, Hans Post en ik zich bij de eerste strekdam.

Jordy en Rob keren stenen

Jordy en Rob keren stenen

Direct valt op dat overal op stenen en in de spleten ertussen purperslakken, Nucella lapillus (Linnaeus, 1758), rondkruipen. Waar Hans en ik er een paar maanden geleden (zie verslag 22 juni 2013) na intensief zoeken één exemplaar wisten te vinden, zien we er nu letterlijk duizenden en allemaal volwassen. Blijkbaar herstelt de populatie zich razendsnel na het verbod op TBT (tributyltin), een stof die werd gebruikt in aangroeiwerende verf van schepen. Deze stof veroorzaakt bij purperslakken het zogenaamde imposex-effect, waardoor vrouwelijke slakken mannelijke eigenschappen krijgen, zodat zij niet meer in staat zijn om zich voort te planten.

Overal Purperslakken

Overal Purperslakken

Het is aannemelijk dat de soort via pelagische larven massaal is gearriveerd en verbazend snel tot volwassen individuen is uitgegroeid. Het valt op dat de meeste slakken zich op de oostelijk kant van de strekdam hebben gevestigd (de tegenovergestelde zijde van waar de wind meestal komt); stroming en (hoge) watertemperatuur zullen zeker een rol gespeeld hebben in de invasie van de purperslak. Hoewel de bekende exoten (de Amerikaanse en Japanse stekelhoren) nog volop aanwezig zijn, zien we er beduidend minder dan in juni, overigens kan dit ook samenhangen met de wat hogere waterstand.

Zoeken naar Pelikaansvoetjes

Zoeken naar Pelikaansvoetjes

Het gebied tussen strekdam 1 en 2 wordt vervolgens uitgekamd. Dit maal vinden we maar een paar kleppen van de Noordkromp, Arctica islandica (Linnaeus, 1767), maar Pelikaansvoetjes, Aporrhais pespelicani (Linnaeus, 1758) daarentegen zijn zeer algemeen, we vinden er over de honderd, wel allemaal oude en afgerolde exemplaren. Ook vrij veel penhorens, Turritella communis (Risso, 1826). Er liggen ook eigenaardig uitziende fuikhorens (Nassaridae) bij, die moeten we nog maar eens nader beschouwen. Tussen de aangespoelde mossel- en oesterschelpen vinden we nog een enkele Breedgeribde astarte, Astarte sulcata (Da Costa, 1778), Dennis vindt zelf een doublet, plus enkele Veneridae, waaronder zeker de Amerikaanse venusschelp en mogelijk nog een Venus casina Linnaeus, 1758.

Pelikaansvoetje - Aporrhais pespelicani

Pelikaansvoetje – Aporrhais pespelicani

De 23 Pelikaansvoetjes die Hans verzameld heeft - Foto Hans Post

De 23 Pelikaansvoetjes die Hans verzameld heeft – Foto Hans Post

De gebruikelijke soorten zoals de Filippijnse tapijtschelp, de Gewone marmerschelp, de wijde en de bonte mantel zijn weer alom aanwezig, zij het wat minder algemeen dan de vorige keer, nog wel leuk is een klep van de Grote mantel, Pecten maximus, Linnaeus, 1758. We vinden nog enkele leuke Echinodermaten: een brokkelsterretje (Ophiura spec.) en enkele Gewone zeeappel, Psammechinus miliaris (Müller, 1771).

Eieren van een naaktslak

Kolonievormende zakpijp van het geslacht Botrylloides

Een laatste leuke vondst is een kolonievormende zakpijp van het geslacht Botrylloides. Er komen twee soorten in Nederland voor Botrylloides diegensis en Botrylloides violaceus, die zijn echter niet aan hun uiterlijke kenmerken te onderscheiden. Met dank aan Mick Otten voor deze determinatie, ik dacht aanvankelijk dat ik met eieren van een naaktslak van doen had. Al met al een geslaagde excursie, met het vallen van de avond begint het te regenen en breken we op; volgende maand gaan we op zoek naar levende wulken in de Oosterschelde.

Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca, Natural history en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s