Winterse omstandigheden bij Gorishoek – Tholen.

 

Tijgerpels - Pallolium tigrinum (O.F. Muller, 1776)

Tijgerpels – Pallolium tigrinum (O.F.Müller, 1776)

Zondagmorgen 13 juli 2014. Hoewel de getijden in de zomer minder goed zijn dan in najaar en winter, we hebben vandaag een verlaging van 131 cm, verzamelen rond half tien Hans Post, Frans Slieker, Gerrie Nuninga, Rob Vink, Steven Campbell, Jordy van der Beek en Frans de Jong op de parkeerplaats achter het restaurant “de Zeester” aan de Gorishoeksedijk op het eiland Tholen. Het lijkt wel herfst. Leigrijze luchten, donder en bliksem en een gestage regen, een straffe zuidwesten wind. De thermometer in de auto geeft 16˚ C aan. Niet bepaald wat we verwachten van een zomerochtend in juli!

Winterse omstandigheden in juli

Winterse omstandigheden in juli

Omdat ” de Zeester” nog dicht is, wijken we voor een kop koffie uit naar de “Gorishoekse Hoeve”, tot het tegen tienen is opgehouden met onweren. Ondanks de vrolijk kletterende regen besluiten we een nat pak te halen en het wad op te gaan. Eerst langs de dijkvoet naar de tweede strekdam, naast ontelbare oesterschelpen (zowel C. gigas als O. edulis) zien we enkele vrij gave, maar dode wulken Buccinum undatum Linnaeus, 1758.

Het harige porceleinkrabbetje Porcellana platycheles (Pennant, 1777) - foto © Jordy van der Beek

Het harige porceleinkrabbetje Porcellana platycheles (Pennant, 1777) – foto © Jordy van der Beek

Op de tweede strekdam zien we op en onder stenen, beide exoten de Japanse Stekelhoorn of Japanese oyster drill Ocinebrellus inornatus (Récluz, 1851) en de Amerikaanse stekelhoorn of Atlantic oyster drill, Urosalpinx cinerea (Say, 1823), in tegenstelling tot vorige bezoeken is deze laatste de meest dominante soort, we zien er vele die eieren aan het afzetten zijn. We zien ook enkele autochtone purperslakken, Nucella lapillus (Linnaeus, 1758), maar beduidend minder algemeen dan afgelopen winter, dit kan overigens goed te maken hebben met het feit dat de verlaging 40 cm minder is, vergeleken met ons vorige bezoek.

Lopend op het wad, naar het westen richting eerste strekdam, vindt Rob nog fraai doublet van de Amerikaanse venusschelp Mercenaria mercenaria (Linnaeus, 1758), buiten een enkele klep van Venus casina Linnaeus, 1758, levert het wad weinig bijzonders op.

Stenen keren (Frans en Frans) - foto © Jordy van der Beek

Stenen keren (Frans en Frans) – foto © Jordy van der Beek

Aangezien we toch al nat zijn, schromen we niet om bij de eerste strekdam en de wateroverloop zo ongeveer alle stenen te keren. Eronder treffen we veel leven aan:  de asgrauwe keverslak, Lepidochitona cinerea (Linnaeus, 1767) is alomtegenwoordig. Verder broodspons Halichondria panicea Pallas,1766 en diverse zakpijpen. Ook de stekelhuidigen zijn weer ruim vertegenwoordigd. Onder vrijwel elke steen gewone zeesterren, Asterias rubens Linnaeus, 1758, nu adult en ook vele brokkelsterren Ophiothrix fragilis Abildgaard in O.F. Müller, 1789. Qua krabben vooral de strandkrab Carcinus maenas (Linnaeus, 1758) en het harige porceleinkrabbetje Porcellana platycheles (Pennant, 1777).  Frans en Gerrie verzamelen een emmer vol oesters en alikruiken voor het diner.

Na anderhalf uur zijn we totaal doorweekt en besluiten we terug te gaan. Dan doet Hans nog een puike vondst: een klein (22 mm) vrijwel glad pectenklepje. Het is een tijgerpels Pallolium tigrinum (O.F. Müller, 1776), dit is een nieuwe soort voor Gorishoek. Op de klep zijn de aanhechtingen van byssusdraden van de mossel zichtbaar. Dit is een aanwijzing van de herkomst van deze tijgerpels, een noordelijke soort, waarschijnlijk meegekomen met mosselbroed uit het Skagerak of Kattegat bij Denemarken.

Inmiddels is de “Zeester” open gegaan. Terwijl we geleidelijk aan opdrogen laten we ons dampende vissoep en memorabele tosti’s voorzetten. De side-dish, een “snaaiplank”, mag niet onvermeld blijven. Ondanks het regen en kou toch weer een geslaagde inventarisatie.

Rijk voorziene dis bij "de Zeester"  - foto © Jordy van der Beek

Rijk voorziene dis bij “de Zeester” – foto © Jordy van der Beek

Dit bericht werd geplaatst in Good food, Marine biology, Mollusca, Natural history en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Winterse omstandigheden bij Gorishoek – Tholen.

  1. Een SNAAIPLANK, Frans, wat moet ik me daarbij voorstellen, Snaaier (dus)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s