Fossielen zoeken bij Knokke-Heist

Trivia spec. Knokke-Heist (foto Hans Post)

Trivia species van Knokke-Heist (foto Hans Post)

Overzicht van het strandbeeld bij Knokke-Heist (bron Google Earth)

Overzicht van het strandbeeld bij Knokke-Heist (bron Google Earth)

Antalis vulgaris (Da Costa, 1778)

Antalis vulgaris (Da Costa, 1778)

In diverse fora wordt er de laatste tijd melding gemaakt van grote hoeveelheden fossielen, die aanspoelen aan het strand van Knokke-Heist in België.

Daaronder zou een nieuwe soort Trivia en aanzienlijke aantallen stoottanden (Scaphopoda) zijn. Daarom besluiten wij (Jordy van der Beek, Dennis Nieweg, Hans Post, Rob Vink en ik) de proef op de som te nemen en reizen we op 30 januari 2016 af naar België. Hoewel voor eind januari eigenlijk nog steeds prima, is het weer verre van ideaal voor een lange strandtocht. Het is zes graden, met een harde zuidwesten wind (6-7 Bft) en gestage regen. Daar laten we ons niet door weerhouden; hoewel ik wel enige spijt heb dat ik mijn regenbroek ben vergeten.

We vinden fossiele Trivia’s, zowel recent als fossiel. Van de recente exemplaren vinden zowel de ongevlekte soort Trivia arctica (Pulteney, 1799) als de gevlekte Trivia monacha (Da Costa, 1778). En… we vinden fossiele Trivia’s of hier de onlangs door Fehse en Van der Haar beschreven Trivia merlini Fehse & Van der Haar, 2015 tussen zit, verdient nog nader onderzoek. We vinden ook tientallen stoottanden,in dit geval gaat het om de zwakgeribde stoottand oftewel Antalis vulgaris (Da Costa, 1778). Naast genoemde soorten vinden we diverse Turritella species en diverse soorten fuikhorens (Nassaridae), trapgeveltjes Propebela turricula (montagu, 1803) en wenteltrappen, waarschijnlijk allemaal Epitonium clathrus (Linnaeus, 1758)

We lopen tot aan de voet van de havenpier, waar de schaalhoren, Patella vulgata Linnaeus, 1758 veelvuldig levend op wordt waargenomen.

Na twee uur zoeken in het barre weer smaakt een croque madame en een Stella Artois in een etablissement aan de boulevard uitstekend. Op de terugweg maken een tussenstop bij De Kaloot bij Vlissingen, op de pier bij de koelwaterafvoer van de centrale nog volop Patella vulgata Linnaeus, 1758 en enkele fossiele Astarte kleppen, maar het opkomende water dwingt ons halverwege het strand om te keren. Al met al weer een topdag, we besluiten dat we in maart, met wat droger weer, nog een keer gaan bemonsteren in Knokke-Heist.

 

Van links naar rechts: Jordy, Rob, Dennis, Frans en Hans

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Fossils, Marine biology, Mollusca, Natural history, Scaphopods, Travel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s