Twee winterse tochten naar Gorishoek

dsc_4712-bewerkt

Lipophrys pholis (Linnaeus, 1758) – Steenslijmvis – Foto © Rob Vink

De beste lage waters vallen in het winterseizoen. Aan het eind van 2016 gebeurde dat twee keer in het weekend en midden op de dag; namelijk op zaterdag 19 november 2016 en  zondag 18 december 2016 met respectievelijk een verlaging -158 en -165 cm. In beide gevallen waren we van de partij in november samen Rob Vink en in december met Rob en Jordy van der Beek. Het weer zat steeds mee, beide dagen 8° C, bewolkt maar droog, zuidwesten wind variërend tussen 2 en 4 Bft.

img_1577

Rob met foto-uitrusting                          Foto © Frans de Jong

Op zaterdag de 19e komen we een uur voor laagwater aan en Rob besluit om zijn complete foto-uitrusting mee te nemen het wad op. We lopen eerst langs de dijkvoet naar de tweede strekdam. Met stenen keren zien we eieren van zowel purperslakken Nucella lapillus (Linnaeus, 1758) als Amerikaanse stekelhoorns Urosalpinx cinerea (Say, 1823), vooral de laatste zijn ook volop volgroeid aanwezig, purperslakken blijven toch minder algemeen, dat geldt ook voor de Japanse stekelhoorns Ocenebra inornata (Récluz, 1851). Het kan natuurlijk ook zijn dat ze al naar dieper water gemigreerd zijn vanwege de temperatuur. De stenen zijn rijk begroeid met sponzen. Achter het vallende water lopen we in de richting van de eerste strekdam en de oude oesterput. Daar zijn een zestal Belgen oesters aan het steken, ik schat dat ze bij elkaar zo’n 150 kilo hebben verzameld. Het zijn allemaal Japanse oesters Crassostrea gigas (Thunberg, 1793), want de platte oester is ter plaatse vrijwel uitgestorven. Het is natuurlijk niet helemaal verkeerd dat de exotische Japanse oester zo wordt afgeslacht, maar de manier waarop de Belgen te werk gaan is niet zo fijn. Schoongeschraapte stenen worden niet teruggelegd, zodat ook het overige leven kapot gaat.

Eenmaal aangekomen bij de oude oesterput zien Rob en ik toch weer mooie dingen, een topper is de steenslijmvis Lipophrys pholis (Linnaeus, 1758). Onder stenen bij het laagste water zijn we verschillende zeespinnen, lastig te zeggen welke soort, wellicht Nymphon gracile Leach, 1814

rob-vink-dsc_5164

Tweede strekdam bij Gorishoek – Foto © Rob Vink

Zondag de 18e sluit Jordy aan en vertrekken we met z’n drieën na de koffie uit Dordrecht. Opnieuw sjort Rob zijn foto rugzak met 20 kilo lenzen etc. op zijn rug en trekken we het wad op. Ditmaal lopen we door tot de derde strekdam, wat opvalt is het massaal voorkomen van schaalhorens Patella vulgata Linnaeus, 1758. Verder zijn alle usual suspects weer van de partij: Amerikaanse stekelhorens Urosalpinx cinerea (Say, 1823), Japanse Ocenebra inornata (Récluz, 1851) en zij het schaars purperslakken Nucella lapillus (Linnaeus, 1758). Ook asgrauwe tolhorens Gibbula cineraria (Linnaeus, 1758) zien we overal. Er spoelen volwassen doubletten van de Filippijnse tapijtschelp Venerupis philippinarum (Adams & Reeve, 1850) aan. Het valt Jordy op dat alle doubletten aangeboord zijn, als we later de schelpen vergelijken met eerder verzameld materiaal blijkt er niet een te zijn aangeboord, blijkbaar beginnen de exoten elkaars vlees te waarderen…

rob-vink-dsc_5196

Doublet van Filippijnse tapijtschelp Venerupis philippinarum (Adams & Reeve, 1850) – Foto © Rob Vink

Tussen de eerste en tweede strekdam vinden we enkele mooie doubletten van de Amerikaanse venusschelp Mercenaria mercenaria (Linnaeus, 1758) waarvan er één levend blijkt te zijn. Er liggen ook enkele doubletten van de tapijtschelp Venerupis corrugata (Gmelin, 1791) = V. pullastra. Een bijzondere vondst is de klep van een Venus casina Linnaeus, 1758.

Uiteraard wordt restaurant “de Zeester” aan het eind van de excursie(s) ontdaan van tosti XXL en la Chouffe.

img_1902

Rob en Jordy aan de tosti XXL in “de Zeester”

Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca, Natural history en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s