Van Alikruiken tot Zeespinnen

De zeespin Nymphon gracile Leach, 1814 - Foto © Jordy van der Beek

De zeespin Nymphon gracile Leach, 1814 – Foto © Jordy van der Beek

In het voor- en najaar zijn de beste laagwaters bij Gorishoek. Dat is ook het geval op 12 februari, 12 maart en 2 april ’17. De tocht in februari moeten we op het laatst afzeggen, het vriest stevig en ’s nachts valt een flink pak sneeuw. Het is niet verantwoord om onder die omstandigheden 20 kilometer binnenweg in Zeeland te gaan rijden.

12 maart is het een stuk beter, half bewolkt, bijna geen wind en 15° Celsius. Dus vertrekken Jordy van der Beek, Maarten Lubbers en ik rond 8:00 uur richting Tholen. Er is een verlaging van 170 cm, waardoor het hele gebied droogvalt. Zoals altijd biedt het litoraal een vergelijkbare aanblik met wat ik gewend ben van de kusten van Bretagne in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Japanse stekelhorens Ocenebra inornata (Récluz, 1851) - Foto © Jordy van der Beek

Japanse stekelhorens Ocenebra inornata (Récluz, 1851) – Foto © Jordy van der Beek

Overal schaalhorens Patella vulgata Linnaeus, 1758 en massaal asgrauwe tolhorens Gibbula cineraria (Linnaeus, 1758), met daartussen de exoten Amerikaanse stekelhorens Urosalpinx cinerea (Say, 1823) en Japanse Ocenebra inornata (Récluz, 1851) met zo nu en dan een  purperslak Nucella lapillus (Linnaeus, 1758). Het valt op dat de exotische stekelhorens tegenwoordig vrij rondkruipen in het litoraal, bij eerdere bezoeken vonden we ze vooral op stenen die ook bij het laagste water niet droogvallen, bovendien zaten ze meestal aan de onder- en zijkant van de stenen. De Japanse oesters Crassostrea gigas (Thunberg, 1793) vormen riffen op de strekdammen. Op het wad tussen de strekdammen vinden weer vele doubletten van de Filippijnse tapijtschelp Venerupis philippinarum (Adams & Reeve, 1850) en Jordy doet een mooie vondst met een doublet van de tere hartschelp Acanthocardia paucicostata (Sowerby II, 1834). Er liggen ook hier en daar verse wulken Buccinum undatum, de meeste zijn stuk, maar er gaan toch twee gave mee voor de collectie.

Tussen de wieren overal zeespinnen Nymphon gracile Leach, 1814 - Foto © Jordy van der Beek

Tussen de wieren overal zeespinnen Nymphon gracile Leach, 1814 – Foto © Jordy van der Beek

Maarten toont een hand vol brokkelsterren Ophiothrix fragilis (Abildgaard, 1789) - Foto © Jordy van der Beek

Maarten toont een hand vol brokkelsterren Ophiothrix fragilis (Abildgaard, 1789) – Foto © Jordy van der Beek

In december zagen we een twee zeespinnen Nymphon gracile Leach, 1814, nu zien we stenen met tientallen erop. Verder veel stekelhuidigen, vooral brokkelsterren Ophiothrix fragilis (Abildgaard, 1789) zijn zeer algemeen, soms meerdere onder één steen. Ze hebben ongetwijfeld geprofiteerd van de zachte winter, strenge winters zijn funest voor deze soort. Na een uur of twee, sluiten we de excursie af met een perfecte vissoep bij “De Zeester”. We stoppen op de terugweg bij enkele knotwilgen langs de Havenweg (staat haaks op de Gorishoeksedijk) om te zien of daar wellicht Clausilia’s op te vinden zijn. Die zien we niet maar Jordy weet wel een gewone haarslak Trochulus hispidus (Linnaeus, 1758) te ontdekken.  Omdat onze aandacht nu gericht is op Clausiliidae en het nog vroeg in de middag is, besluiten we door te rijden naar de Hollandse Biesbosch om te kijken of de wilgen daar wellicht wat op leveren. Na een half uurtje speuren, komt er inderdaad een grote regenslak Alinda biplicata (Montagu, 1803) tevoorschijn.

De grote regenslak Alinda biplicata (Montagu, 1803) - Foto © Jordy van der Beek

De grote regenslak Alinda biplicata (Montagu, 1803) – Foto © Jordy van der Beek

Alikruiken Littorina littorea Linnaeus, 1758 op de dijk

Alikruiken Littorina littorea Linnaeus, 1758 op de dijk

Het mooiste laagwater van het voorjaar (dat overdag en in het weekend valt) is op 2 april met een verlaging van 176 cm.  Ditmaal vergezellen Hans Post en Jordy van de Beek me. Om vijf voor half drie is het water op z’n laagst maar wij gaan al een uur van te voren verzamelen. We beginnen op de buitendijk van het haventje van Gorishoek. Wat direct opvalt is het massaal voorkomen van de alikruik Littorina littorea Linnaeus, 1758 op de dijk, mooie volwassen exemplaren. Hogerop in het supralitoraal vindt Jordy de ruwe alikruik Littorina saxatilis (Olivi, 1792) en tussen blaaswier Fucus vesiculosus Linnaeus, 1753 enkele stompe alikruiken Littorina obtusata (Linnaeus, 1758), zeker niet algemeen. Na deze inspectie gaan we het wad op. Evenals de vorige keer zien we volop rotganzen, Branta bernicla (Linnaeus, 1758). Wat verder opvalt is dat de bekende exoten: Amerikaanse stekelhoren Urosalpinx cinerea (Say, 1823) en Japanse stekelhoren Ocenebra inornata (Récluz, 1851) nu ook overal dood aanspoelen, dat zag je bij eerder gelegenheden eigenlijk niet of nauwelijks. Echt groot worden ze niet bij Gorishoek, bij 45 mm voor de Japanse stekelhoren houdt het op, Amerikaanse blijven wat kleiner.

Op het wad tussen de strekdammen vindt Hans een klep van de afgeknotte gaper Mya truncata Linnaeus, 1758 en verderop een klep van de breedgeribde astarte Astarte sulcata (Da Costa, 1778) en enkele grote doubletten van de Amerikaanse venusschelp Mercenaria mercenaria (Linnaeus, 1758). Het is prachtig laag tij, stenen vol met sponzen en zakpijpen komen vrij te liggen op de randen zitten ook nu weer tientallen zeespinnen Nymphon gracile Leach, 1814. Qua krabben zien wie ontelbare harig porceleinkrabbetjes Porcellana platycheles (Pennant, 1777).

Het is zodanig heerlijk weer dat we, als het water opkomt op het terras van “de Zeester” belanden waar we uit de wind en in de zon genieten van een Leffe dubbel en de befaamde snaaiplank.

Snaaiplank op het terras van Brasserie “De Zeester”

Snaaiplank op het terras van Brasserie “De Zeester”

Dat bij mij toch ook de leeftijd een rol begint te spelen, blijkt op 23 april ’17. Volgens mijn berekeningen is het om 14:20 uur laagwater, met een mooie verlaging van 172 cm. Dus Hans Post, Rob Vink en ik gaan welgemoed op weg. Als we de duikplaats aan de Gorishoeksedijk bereiken voelt Rob al nattigheid: volop duikers, die geven de voorkeur aan hoogwater… En inderdaad het blijkt dat ik me één regel heb vergist in de getijdentabel geen LW maar HW! Het levert een mooie vergelijkingsfoto op hoe hoog het water ter plaatse komt, maar verzamelen ho maar. Bier en een snaaiplank met friet bij Brasserie “De Zeester” maken veel goed.

Gorishoek, laagwater -176 cm

Gorishoek, laagwater -176 cm

Gorishoek, hoogwater +172 cm

Gorishoek, hoogwater +172 cm

Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca, Natural history, Travel en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s