Blaasjeskrab en andere exoten bij Burghsluis

De blaasjeskrab bij Burghsluis

Op 26 juni 2021 besloten Hermann Strack en ik een oude vertrouwde vindplaats aan de Oosterschelde te bezoeken, waar we beiden al jaren niet meer waren geweest: Burghsluis.

Burghsluis ligt op Schouwen-Duiveland, ten zuiden van Burgh-Haamstede, de gemeente waar het buurschap en de haven toe behoren. We bezochten zowel het litoraal dat bestaat uit een buitendijkse kom met kleine strandjes, omsloten door twee golfbrekers en de jachthaven. In de jachthaven onderzochten we de pontons, die in vroeger tijden beroemd waren om de prachtige onderwatertuinen met zeeanjelieren [Metridium senile (Linnaeus, 1761)].

De fauna die we aantroffen was minder soortenrijk dan we hadden verwacht, het leek ook wat meer slikkerig. We troffen wel een overvloed alikruiken [Littorina littorea (Linnaeus, 1758)] aan. Minder talrijk maar toch overal te vinden was de platte alikruik [Littorina fabalis (Turton, 1825)], die leeft op de gezaagde zee-eik [Fucus serratus, Linnaeus, 1753], dat de dijkvoet overwoekert. Verder wordt het litoraal gedomineerd door riffen van de Japanse oester [Magallana gigas (Thunberg, 1793)]. In de Fucus-zone ook volop schaalhoorns {Patella vulgata Linneaus, 1758]. Hoog in het litoraal kun je vrijwel geen steen keren zonder de blaasjeskrab [Hemigrapsus sanguineus (De Haan, 1835)] tegen te komen. In tegenstelling tot de indruk die ik kreeg op Texel, waar de Hemigrapsus de strandkrab [Carcinus maenas (Linnaeus, 1758)] in het litoraal heeft verdrongen, bleek uit predatieresten hoger op de dijk dat de meeuwen er in slagen vele volwassen strandkrabben te vangen. Blijkbaar zit de strandkrab dieper en domineert de blaasjeskrab alleen het gebied tussen eb en vloed.

Hermann slaagde erin een paar grote stenen uit het sublitoraal boven water te krijgen. Hierop talrijke sponzen en zakpijpen, waaronder de grijze korstzakpijp [Diplosoma listerianum (Milne Edwards, 1841)]. Tevens enkele zebrazeespinnen [Ammothea hilgendorfi (Böhm, 1979)] en volop harige porceleinkrabbetjes [Porcellana platycheles (Pennant, 1777)].

Diplosoma listerianum (Milne Edwards, 1841)

De pontons in de jachthaven waren ook nu nog zeer de moeite waard. Hoewel er van de grote hoeveelheden zeeanjelieren niet veel over bleek te zijn, vonden we wel een zakpijp, die nieuw voor ons was, dit bleek de bretel-zakpijp [Clavelina lepadiformis (Müller, 1776)] te zijn. Een laatste leuke vondst, die ik u niet wil onthouden vormden enkele levendbarende slangsterren [Amphipholis squamata (Delle Chiaje, 1829)]. Al met al weer een aangename hernieuwde kennismaking met dit gebied. Hermann en ik hebben besloten om volgend jaar een groter gebied aan de Oosterschelde te inventariseren, hierover later meer…

Cavelina lepadiformis (Müller, 1776)
Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca, Natural history en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Blaasjeskrab en andere exoten bij Burghsluis

  1. jnjpost zegt:

    Had de blog nog niet gezien Frans. Mooie waarnemingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s