Columbuskrabben

Columbuskrab - Planes minutus (Linnaeus, 1758)

Columbuskrab – Planes minutus (Linnaeus, 1758)

Enkele dagen geleden verscheen een artikel in “Straatgras”, het tijdschrift van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het is een verslag van een verzameltrip die Erwin Kompanje, zijn vrouw Ditty, zoon Otto en ik maakte naar de Algarve (Zuid Portugal) rond de jaarwisseling 2009-2010.  Meestal is het daar goed toeven in de decembermaand. Met een zonnetje en rond de 20° C laten de Vinho Verde en sardines zich goed smaken op het terras van de”Paraiso Beach Bar” op het strand van Praia da Luz. Maar in december 2009 liggen de zaken even anders…

Waterval na extreem weer bij Vila Senhora da Rocha

Waterval na extreem weer bij Vila Senhora da Rocha

Bui overschaduwd Praia da Marinha

Bui overschaduwd Praia da Marinha

Als we arriveren in Vila Senhora da Rocha, het appartementencomplex waar we meestal onze intrek nemen, staan de tuinen vol met boleten en plaatjeszwammen; bomen zijn ontworteld door aanhoudende storm en in de barranco achter het park, waar alle voorgaande jaren een droge rivierbedding uitmondde, klatert nu een waterval.

Ditty en Erwin met de vondst van de dag

Ditty en Erwin met de vondst van de dag

Het woeste weer weerhoudt ons er niet van om de kusten af te struinen naar beachdrift, dat levert soms prachtige plaatjes op en vaker een nat pak. Op Praia da Marinha, oudejaarsdag is het raak: Erwin raapt een drijver van een visnet uit het hoogwaterlijn, die bedekt is met eendenmosselen (Lepas anatifera Linnaeus, 1758). Er zitten twee krabbetjes verscholen in een spleet en dan gaan bij mij de alarmbellen af, dat zouden wel eens Columbuskrabben, Planes minutus ( Linnaeus, 1758) kunnen zijn. En ja hoor, een mannetje en een vrouwtje.

In de loop van die weken vinden we nog veel meer leuke dingen zoals schelpen van de ramshoorninktvis, Spirula spirula (Linnaeus, 1758) en kleine Portugese oorlogschepen, Physalia physalis (Linnaeus, 1758), ze lijken veel meer op de kleine soort Physalia utriculus (La Martinière, 1787), de Blue Bottle, maar dat is een Indo-pacifische soort, die ik ken van Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland, ik houd het dus maar op juveniele P. physalis die thuishoort in de Atlantische oceaan.

Portugees oorlogsschip - Physalia physalis (Linnaeus, 1758)

Portugees oorlogsschip – Physalia physalis (Linnaeus, 1758)

Lees het verhaal van de Columbuskrabben en ander zeldzame drijvende zeebewoners hier: [Straatgras jaargang 25, nr. 1, augustus 2013] of het gehele nummer van Straatgras online via deze link.

Storm over Praia da Marinha

Storm over Praia da Marinha

Dit bericht werd geplaatst in Marine biology, Mollusca, Natural history, Travel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s